Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja naših obiskovalcev

Kdo je restavrator za slike in kipe?

Restavrator za slike in kipe je ustrezno izobražen strokovnjak. V Sloveniji je za izobraževanje takega profila poskrbljeno na Oddelku za restavratorstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Vaše slike in kipi so preveč dragocen in neponovljiv del likovne dediščine, da bi jih zaupali rokam neprofesionalnih restavratorjev.

Imam sliko, ki je zelo potemnela?

Slika je lahko potemnela zaradi potemnelega zaščitnega laka in umazanije. Podrobnejša ocena stanja in predlog rešitve sta mogoča z neposrednim strokovnim pregledom slike.

Opažam, da se ob mojem kipu pojavljajo kupčki prahu?

Ob kipih se lahko pojavijo kupčki prahu kot posledica delovanja lesnih insektov. Ti razžirajo les in ga tako slabijo. Prvi ukrep je lahko vbrizgavanje brezbarvnega tekočega insekticida v luknjice v kipu. Kip zavijete v polietilensko folijo, ki jo dobro zatesnite in jo dva do tri tedne pustite zaprto.

Postopek lahko ponovite vsakih nekaj dni in folijo ponovno zatesnite. Nazadnje ga opravite še čez pol leta ali pozneje, saj se lahko iz neuničenih jajčec razvijejo nove ličinke. Za trajnejšo rešitev se posvetujte s strokovnjakom restavratorjem.

Slika je popackana z beležem, onesnažena z mušniki?

V takih primerih svetujemo strokovni poseg.

Slika na platnu je ohlapna?

Če je slika napeta na podokvirju na zagozde (po dve zagozdi v notranjih kotih), jo lahko zopet napnete z rahlimi udarci na zagozde v smeri vstavitve v podokvir. Slika ne smemo napeti kot bobensko membrano, ker bi to pomenilo raztegovanje, kar je škodljivo.

Barva na lesenem kipu poka in se lušči?

Pojav zahteva strokovno pomoč. Kip poskušajte pazljivo zaviti v gladek papir in ga predati strokovnjaku v nadaljnjo obravnavo. Ne zavijajte ga v tkanine, ker se bodo vlakna niti zatikala v odstopajoče dele in jih odtrgala.

Slika je »mrtva«?

Videz slike se z leti spreminja, za kar je več vzrokov. Poglavitne so spremembe zaščitnega laka, ki temni. Začasno lahko sliko osvežimo z nanosom novega laka (s pršenjem – sprej), vendar s tem utrdimo tudi morebitni prah in drugo umazanijo.

Kupite zaščitni lak (v obliki spreja), ki je namenjen posebej za slike. Nikakor pa slik ali kipov ne premazujte z oljnimi firneži ali celo z dvokomponentnimi (nerazgradljivimi) laki za parket in podobno. Sliko bi namreč s tem poškodovali in jo morda celo uničili.

Vsekakor je to postopek, ki zahteva strokovno presojo in ukrepanje.

Slike čistimo s kruhovo sredico?

V javnosti prevladuje mnenje, da se umazanijo s slik ali poslikanih kipov lahko odstrani kar s kruhovo sredico, krompirjem ali čebulo. Ta sredstva sodijo v kuhinjo. Sodobni restavrator bo umazanijo odstranil previdno in s pravimi sredstvi. Sliko sme očistiti in po potrebi z nje odstraniti potemneli zaščitni lak samo restavrator.