Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Novo mesto, Restavriranje orgelske omare
Foto: Triptih d.o.o.

Novo mesto, cerkev sv. Nikolaja. Restavriranje orgelske omare omare


Cerkev sv. Nikolaja v Novem mestu je z ustanovitvijo novomeške škofije postala stolnica. V zadnjem času se odvijajo obnovitvena in restavratorska dela. Med ostalim je bila restavrirana orgelska omara mojstra Frančiška Ksaverja Križmana, ki je orgle izdelal leta 1766.


Orgle so bile dvakrat predelane. Bilo je nekaj dodatkov. Na primer zastori na orgelskih odprtinah. Nekaj je bilo tudi obžagovanja in delnega nadomeščanja. Po sondiranju je bil lepo viden obstoj prvotne polihromacije. Pri restavriranju smo odkrili lepo modro zlatkasto marmoracijo, ki krasi sprednji del omare. Ob straneh marmoracije ni. Nekaj je rezbarjenega okrasja s pozlačenimi in srebrenimi (lazuriranimi) deli.


V skladu z elementi orgelske omare je izdelan v Orglarski delavnici Škrabl iz Rogaške Slatine še pozitiv, ki smo ga nato v našem ateljeju poslikali v duhu orgeleske omare.


Delo je spremljala odgovorna konservatorka mag. Marinka Dražumerič ob dragoceni strokovni pomoči dr. Blaža Resmana in poznavalca orgel g. Milka Bizjaka. S strani lastnika pa za poseg skrbi dr. Silvester Fabijan, župnik in stolni kanonik.