Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Graščina Dol
Foto: Triptih d.o.o.
 

Graščina Dol, severni paviljon

 

Tlak v severnem paviljonu graščine Dol je po predvidevanju izdelan v drugi četrtini 19. stoletja. Zaradi vlažnega okolja in občasno tudi neprimerne rabe prostora je talni mozaični okras doživel poškodbe. Te so bile  v preteklosti že nekajkrat sanirane.

 

Mozaični okras je izdelan iz rustikalnih kamnov, pretežno kalanih prodnikov in nekaj drobljencev. Barve kamnin so pretežno črne in bele, vmes pa je tudi nekaj rdečkastih. Kasnejše dopolnitve niso bile vedno ustrezne, zato smo jih pri sedanjem celovitem restavratorskem posegu odstranili.

 

Opravili smo dopolnitve v ustrezni tehniki, apnenopeščeni estrih z dodatkom drobljene opeke. Razrahljane dele originala smo utrdili. Površino smo na koncu gladko obrusili in zaščili z utrjevalno-hidrofomnim sredstvom, ki bo dodatno zavarovalo občutljivo površino pri nadalnji (galerijski) rabi prostora.

 

Veliko truda smo vložili v iskanje in pripravo ustreznega kamnitega gradiva. Konzultirali smo se s strokovnjaki s področja geologije, umetnostne zgodovine ter tako izbrali ustrezno gradivo.

Dela so potekala v tesnem sodelovanju z odgovorno konservatorko gospo Mojco Arh Kos iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana.