Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Brezje, slika Marije Pomagaj
Foto: Triptih d.o.o.
 

Brezje


Zaradi nekaterih manjših sprememb stanja znane slike Marije Pomagaj, delo mojstra Leopolda Layerja, iz Cerkve sv. Vida, bazilike Marije Pomagaj na Brezjah www.marija.si, smo na njej opravili rerestavratorski poseg.


Po demontaži obeh kron, ki jih je obnovil zlatar Anton Marolt iz Kranja, smo odstranili pred leti podlepljeno sintetično tkanino in oslabelo lepilno maso. Z lica slike smo odstranili tudi potemneli zaščitni lak, podlepili sliko z novim lanenim platnom, pokitali manjše poškodbe ob robovih slike, jih poretuširali ter sliko vrnili na podokvir.


Svetovali smo galerijsko zasteklitev slike v oltarju zaradi izničenja refleksov, montažo kron na pleksi steklo in ne na sliko, ter ustrezno osvetlitev. V prostoru naj bi se postavili elektronski zapisovalci temperature in vlažnosti zraka, da bi preverili v letnem ciklusu nihanja obeh omenjenih klimatskih parametrov.


Dr. Polona Ropret iz Naravoslovnega oddelka Restavratorskega centra je na sliki opravila preiskave presekov barvnih plasti (pigmentov), kar predstavlja dragoceno primerjalno gradivo pri ugotavljanju pristnosti drugih Layerjevih slik.

Galerija