Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Antependij z oltarja Brnske Marije
Foto: arhiv Triptih d.o.o.
 


Konservatorsko restavratorski poseg na antependiju Blažene Device Marije (glede zasnove osrednje slike morda bolje - Oltar Brnska Marija), iz škofijske kapele, Novo mesto


 


Antependij je bil škatlaste oblike. Po konceptu (pred sedanjim posegom) pa je bil usklajen s preslikano predelo, vendar z drugačno marmoracijo.


Preslikavo je bilo treba postopoma odstraniti s čelne slike ''škatlastega'' antependija. Pod pusto marmorirano podobo antependija se je pokazala monumentalno zasnovana slika Sv. Družine na izhodu iz templja. Slika je slikana na grobo tkano laneno platno, sešito po vertikali iz skoraj enakih polovic. Ob robovih je bila prikrojena tako, da je ustrezala sedanjemu namenu. Njeno pravo velikost ni mogoče ugotoviti. Težko je reči, ali je bila njena namembnost morda prvotno drugačna?



Vse poškodbe na sliki so kitane z voščeno-smolnim kitom, ki je niveliran, teksturno prilagojen originalni teksturi slike ter izoliran. Slika je premazana z zaščitnim damar lakom. Sledilo je večstopenjsko retuširanje poškodovanih mest. Po retuširanju je izvedena egalizacija celotne slike s pršljivim zaščitnim damar lakom.

Galerija