Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Brežiški grad, pogovor z mag. Ivanom Bogovčičem
Foto: arhiv Triptih d.o.o.


 

Pogovor z mag. Ivanom Bogovčičem 


V Posavskem muzeju Brežice je 6. februarja, ob 19. uri potekal pogovor s profesorjem Ivanom Bogovčičem, konservatorskim strokovnjakom in profesorjem za restavratorstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Brežiški rojak, močno povezan z domačimi kraji ob slovensko-hrvaški meji, je ob upokojitvi pred tremi leti postal tudi častni občan.

Pogovor je vodil višji kustos pedagog Ivan Kastelic.

O pogovoru: www.lokalno.si/si/aktualno/kultura/?id=17652&l=2009&m=2&d=7  


''V slovenskem kulturnem prostoru in zunaj meja Slovenije je Bogovčičevo ime še vedno znano. Po študiju na zagrebški akademiji za slikarstvo je znanje s področja restavriranja slik in mozaikov utrjeval v različnih restavratorskih ekipah, v ateljeju Zavoda za spomeniško varstvo RS, ki ga je v letih 1973-1979 tudi vodil, na Kraljevem inštitutu za umetnostno dediščino v Bruslju, na Državni upravi za kulturno dediščino v Bukarešti ter na mnogih potovanjih doma in v tujini.


Njegovo prvo samostojno restavratorsko delo je bilo restavriranje spomenikov Neviodunuma z Drnovega, ki so v zbirki Posavskega muzeja Brežice. Sicer pa je doslej opravil več kot sedemsto posegov na likovni dediščini po Sloveniji, na Hrvaškem, Črni gori, Srbiji in Italiji. Reševal je denimo freske v Pivskem samostanu, po potresih pa različne umetnine v Boki Kotorski, v Posočju in Čedadu.


Pomemben je tudi Bogovčičev delež pri restavriranju različnih del v občini Brežice, zlasti oltarjev in slik po različnih cerkvah in kapelicah. V rojstni Slovenski vasi, nekdanjem Breganskem selu, je pripravil razstavo Gotika v Sloveniji, v Posavskem muzeju Brežice je postavil monografsko razstavo svojega slikarskega opusa, v muzejsko galerijo pa prenesel tudi razstavo Utrinki. Bogovčič je dobitnik Steletove nagrade Slovenskega konservatorskega društva za življenjsko delo.

Ivan Bogovčič sedaj deluje kot strokovni svetovalec Restavratorkega ateljeja Bogovčič, Triptih d.o.o., ki ga vodita njegova sinova Jure in Luka.

Galerija