Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Veliki oltar v cerkvi sv. Duha, v Črnomlju
Veliki oltar v cerkvi sv. Duha, v Črnomlju Foto: Neznani avtor

Véliki oltar iz cerkve sv. Duha v Črnomlju je iz 19. stoletja in je precej velik, 510 x 300 x 56 cm.


Oltar je bil razstavljen na več kosov: podest, škatlasti antependij, oltarni nastavek v treh delih ter nekaj rezbarjenih kosov, profilov in križ, ki so bili spravljeni v kartonasti škatli. 'Na oltarni arhitekturi je manjkalo precejšnje število profilov in rezbarskih okraskov. Les je bil ponekod črvojeden. Polikromacija je bila zaprašena, umazana, delno celo črvojedna. Najbolj je bila prizadeta na oltarni menzi, kjer je na nekaterih delih odstopila kar v 70 odstotkih.


Oltar smo v celoti obnovili. Posamezne večje manjkajoče kose smo zrezbarili iz lipovine. Manjše, ki jih je bilo preko petdeset, pa smo po testiranjih različnih materialov odlili iz umetnih mas. Arhitekturne elemente smo zaradi zbledelosti in dotrajanosti barvne plasti skoraj v celoti na novo pobarvali, del pa je retuširali. Pozlato smo skoraj v celoti opravili na novo in sicer z "dukaten doppel gold 23 karatov". Preostalo pozlato smo retuširali z zlatom v prahu.


Odgovorna strokovna služba: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija, OE Novo mesto, http://www.zvkds.si/sl/kontakti/.


Oltar bo kmalu postavljen v cerkev sv. Duha v Črnomlju, ki je v lasti križniškega reda http://redovi.rkc.si/krizniki.html. Za zgledno sodelovanje se zahvaljujemo gospodu Janku Štamparju,župniku iz Velike Nedelje http://dekanije.rkc.si/velika-nedelja, ki je zastopal križniški red pri restavriranju oltarja.


Za nasvete pri uporabi umetnih mas se zahvaljujemo podjetju Samson d.o.o. iz Kamnika, www.samson-kamnik.si in www.restauro.si.

Galerija