Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Restavrirani kipi, v Laščah pri Dvoru
Izris oltarne arhitekture s kipi. Foto: arhiv Triptih d.o.o.


Pred leti smo restavrirali lep baročni oltarni nastavek iz 17. stoletja v cerkvi Sv. Primoža in Sv. Felicijana v Laščah pri Dvoru. Sedaj smo opravili konservatorsko-restavratorski poseg na devetih poslikanih kipih iz lesa.

 

Na prvi pogled so bili kipi v dokaj dobrem stanju, vendar pa je bil pri vseh devetih inkarnat z lasmi vred preslikan. Ostala polikromacija (poslikava) je odstopala od lesenega nosilca in deloma tudi že odpadla. Lazure na posrebrenih površinah so bile domala izbrisane. Les je bil ponekod črvojeden. Manjkali so posamezni deli kipov in dodatki (meč, žarkasti svetniški siji, itd.).

 

Po suhem čiščenju in preventivnem utrjevanju odstopajočih delov poslikav so si sledili še ostali postopki: utrjevanja, dopolnjevanja manjkajočih in izdelovanje novih delov, kitanja z obdelavo, dopolnjevanja poškodovanih pozlačenih in srebrenih površin ter zaščitni in drugi premazi. Na koncu smo še dvostopenjsko retuširali poškodbe polikromacije in lazurirali srebrene dele, skladno z najdbami prvotnih nanosov.

 

Morda naj posebej omenimo zanimivost teh kipov. Pri kipih so pest pogosto izdelali ločeno od roke in jo naknadno vtaknili po končani polikromaciji. Štrcelj - moznik od pesti proti podlakti - so premazali z lepilom. To je zadostovalo, dokler ni lepilo sčasoma popustilo in je pest padla iz ležišča. Pri enem kipu iz Lašč pa so štrcelj ovili s predivom in tako izboljšali prileganje vstavljenega kosa.

 

Naročnik je bil Župnijski urad Žužemberk, ki ga je zastopal g. Franci Vidmar, župnik in dekan. Delo je nadzoroval odgovorni konservator dr. Robert Peskar iz novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.