Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Leseni kip, Ponikve pri Veliki Dolini, cerkev sv. Jakoba
Zlatenje. Foto: arhiv Triptih d.o.o.


Za potrebe župnije na Veliki Dolini smo že pred leti pripravili projektno gradivo za konservatorsko-restavratorski poseg na treh baročnih oltarjih in drugi opremi pokopališka cerkve Sv. Jakoba na Ponikvah.

 

Pred obnovo notranjščine cerkve so oltarje razstavili ter deponirali v nekdanji mežnariji ob cerkvi. Zaradi slabega stanja in razvoja plesni na oltarnem gradivu smo, v soglasju z župnikom g. Andrejem Rovškom, restavrirali kip Marije Magdalene. Ta poseg naj bi vzpodbudil župljane, da bi se v nadaljevanju opravilo prepotrebno restavriranje vseh treh oltarjev. Vrednost opravljenega posega je donacija župniji.

 

Kip je bil preslikan, polikromacija je odstopala, les je bil črvojeden. Po odstranitvi dveh preslikav smo ugotovili, da je prvotna polikromacija skoraj v celoti propadla ali pa so jo odstranili že pred prvo preslikavo. Ostalo je le nekaj poškodovanih posrebrenih površin na svetničini draperiji.

 

Kip smo tokrat kakovostno obnovili, vključno s ponovno pozlačenimi deli ter večplastno grajeno polikromacijo inkarnatnih delov, draperije, podstavka ter atributa. Rekonstrukcijo smo opravili na podlagi drobcev prvotne polikromacije ter po analogiji s sorodnimi baročnimi kipi.

 



Galerija