Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Oksidacijski poskus
Po poskusu. Foto: Triptih d.o.o.


Malo za šalo malo za res smo se lotilili preverjanja, do kakšnih sprememb prihaja v vlažnem okolju ...Na leseni deščici smo dva kvadratka pobarvali z bronco,* na ostala dva pa nalepili pravo srebro (srebrne lističe). Po en ''zlat'' in en srebrn kvadratek smo zaščitili z lakom, ki ga tudi sicer uporabljamo, da vsaj za nekaj časa preprečimo oksidacijo. V posodo smo nalili vodo, kis, sol ter vse skupaj zavreli. Na vrh posode smo položili leseno deščico in pokrili.

 

Po približno eni uri pa smo dobili naslednji rezultat. Bronca, ki ni bila premazana z lakom, je povsem propadla oziroma izginila, druga, premazana z lakom, pa se je sicer delno obdržala, a je bila skoraj povsem uničena. Srebro pa se je v obeh primerih dobro obneslo. Na tistem, ki ni bil zaščiten, se je pokazalo nekaj sivo-črnih peg.

 

Poskus, ki smo ga opravili v našem ateljeju, je bil seveda narejen v nekaj urah, brez resnih analiz. Namenoma smo tudi pretiravali s količino kisa in soli, da je bil rezultat viden čim prej.

Kolega kemik nas je tudi opozoril, da bi bilo pred nanosi bronce in srebra bolje podložiti grund ali pa leseno podlago zamenjati s kovinsko.

 

A poskus je narejen in rezultati so vseeno tu. ''Umetno zlato'' ima pač kratko življenje.

 

*nadomestek za pozlato


Galerija