Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Restavriran oltar v cerkvi sv. Radegunde.
Pozlačene rezbarije. Foto: Triptih d.o.o.

Z oltarnega nastavka so bili demontirani in prenešeni v atelje vsi samostojni deli: kipe z atributi, sliko ter rezbarjeno okrasje (rozete, stebriči, okraski fial ...).

Najprej so suho odstranjeni prašni delci, pajčevine, ostanki insektov. Po mokri odstranitvi (razna topila) umazanije in firneža je opravljeno utrjevanje odstopajočih delov polihromacije. Zelo težavno je bilo odstranjevanje premazov s firnežem, ki pa je bilo uspešno. S pozlat so kombinirano mehansko in s topili odstranjeni potemneli premazi z bronco. Iz lipovine so izdelani manjkajoči ali poškodovani deli rezbarjenega okrasja. Deli poškodb so pokitani. Kitanje poškodb je potekalo s klejanjem in nanašanjem ter brušenjem klasične kredno-klejne podsnove (grund), manjše poškodbe tudi z mešanico bolonjske krede in sintetičnega kita ter črvojedne luknjice z voščenosmolnim kitom. 


Izolacije površin za retuše so opravljene z raztopino belega šelaka. Pozlate, oziroma retuše pozlate so izvedene z zlatimi lističi ter z zlato školjčevino različnih tonov. Neposlikani deli lesa so zaščiteni s premazom rdečega šelaka. Napadeni deli so tretirani delno z insekticidnim sprejem. Retuširane so polihromirane površine.

 


Galerija